Jó tudni

Mikor vásároljunk klíma berendezést ?

A fejlettebb nyugati országokban nyáron már a klímaberendezés nyújtotta előnyöket élvezik az emberek, nálunk Magyarországon sajnos nem ez az elterjedt. A magyarok általában akkor adják klímavásárlásra a fejüket, amikor a tikkasztó kánikulától megkeserednek nyári napjaik.
Duplájára nő a meleg napok száma a jövőben, a szakemberek folyamatos felmelegedést jósolnak.
Új kutatási eredmények szerint az elkövetkező 40 évben a kontinens nyarainak több mint fele a 2003. évihez hasonlatos vagy még melegebb lesz. Számos kutató szerint ez az első olyan sikeres tudományos vizsgálat, amellyel egyértelműen kimutatható és bizonyítható, hogy az emberi környezetszennyezés közvetlenül felelős az éghajlatváltozásért, illetve a rendkívüli időjárási események kialakulásáért.

Engedély köteles lett a klíma szerelés

Építési engedély köteles lett a homlokzatra és a ház egyéb külső felületeire szerelt légkondicionáló berendezések elhelyezése, mivel folyamatosan melegedő időjárásunk hatására egyre többen szereltetnek fel légkondicionálókat.
Klíma és klíma közt nagy különbség van. A kisebb lakásokba szerelt olcsó klímaberendezések "csak hideget" tudnak fújni, míg a kicsit drágább korszerű berendezések különböző nagyon fontos funkciókat is ellátnak, mint például szűrik is a rajtuk átáramló levegőt, friss levegőt juttatnak a helyiségbe, és olyan speciális funkciókkal rendelkeznek, melyek megakadályozzák a berendezésben kialakuló gombák elszaporodását.

 

A jó közérzet feltételei

Közérzetünket befolyásoló légállapoti tényezők:

  • a levegő hőmérséklete
  • a levegő páratartalma
  • a levegő mozgása
  • a sugárzás útján megvalósuló hőcsere

 

Inverteres klima berendezések előnyei a ki-be kapcsolós gépekkel szemben.


Az inverteres szabályozást legegyszerűbben az autó gázpedáljához lehetne hasonlítani. Ha gyorsabban akarok menni jobban nyomom, ha lassabban kevésbé nyomom a gázpedált. Az inverteres klimaberendezésnél nincs a szokásos 15-20 Amperes indítási áramlökés-lassú felfutással indul- ezért a régi és a panellakások viszonylag gyenge villamos hálózata is képes a készülék kiszolgálására ezért nincs szükség a költséges átkábelezésre illetve a nem túl esztétikus hosszabbító használatra a lakáson keresztül.

 

Klíma vagy gázfűtés ?

Mindannyiunkban megfogalmazódik a kérdés, hogy ha már klímaberendezést vásároltunk vagy fogunk vásárolni helyiségeink hűtése céljából a nyári meleg napokra, akkor azzal esetleg fűteni is lehetne az átmeneti tavaszi és őszi időszakban, továbbmenve akár egész télen fűteni azzal. Nos igen, itt jönnek a kérdések, hogy milyen külső hőmérsékletek esetén milyen klíma berendezések alkalmazhatók.

 

Miért válasszunk Inverteres klímát ?

Az inverteres klíma minden tekintetben komfortosabb, korszerűbb technológiával működő berendezés. Komfortosabb mert a teljesítményszabályozásnak köszönhetően a légkondíciónáló kompresszora , ventillátora csak a szükséges fordulatszámon működik, ezáltal csendesebb, takarékosabb használatot tesz lehetővé.

 

Zajbírság – Nem csak a nyugalmunkról van szó !

Bizony ez a kérdés akár pénztárcánkat, de szomszédainkkal való viszonyunkat is érintheti. Ne higgyünk az „észrevehetetlen”, „szinte nem is hallható” , és egyéb marketingnek sem nevezhető fogásokkal kínált termékben.

Mennyit fogyaszt a klíma ?
Míg egy hagyományos, split készülék D, vagy E energiaosztályba sorolható (még a legjobb márkák is csak C osztályúak), addig az invertes klíma A és B osztályú, vagyis kategóriájában a leginkább energiatakarékos készülék. Működését tekintve az invertes egység a szoba előre beállított hőmérsékletéhez igazodik, és a hűtéshez vagy fűtéshez szükséges teljesítmény alapján fokozatosan emeli a teljesítményt. A hagyományos készülék ezzel szemben inkább hasonlít egy lámpa fel- vagy lekapcsolásához, amikor az egység bekapcsol, teljes erővel működik a készülék.

Mi az az "Energiaosztály" ?

A reklámokban hallható, olvasható teljesítmények (2,6 kW, 3,5 kW) nem a befektetett energiát (teljesítményfelvétel) jelentik, hanem a készülék hűtő, illetve fűtőteljesítményét. A befektetett energia ennek a töredéke, amit a COP és EER értékek hányadosaiból számíthatunk. Ezen számítások egyszerűsítése céljából az Európai Unión belül meghatároztak egy egységes besorolást, amit energiaosztály-nak, vagy energia-besorolásnak nevezünk.

Inverteres klímával akár egész télen gazdaságosan

Rekord hideg és gáz krízis jellemzi az idei telet. Mit tehetünk?
A legtöbb klíma gyártó cég, már évek óta hűtő-fűtő klímákat gyárt, mert tudják, hogy nagyobb lesz a vásárlási hajlandóság a klíma berendezések irányába, ha azok nem csak hűteni, de fűteni is tudnak. Így a vásárló befektetése dupla haszonnal jár, mert nemcsak a nyári kánikulában nyújt enyhítést, hanem az őszi és tavaszi időszakban is hatásos és gazdaságos megoldás, ha a klíma segít rá a lakás melegítésére, ahelyett, hogy a fűtést kezdenénk el használni egy - egy, pár napos hideg - hullám miatt.